Kuchnia

Kulinaria-nalesniczki,placuszki

naleśniki idealne… | mniam-mniam


125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropli esencji waniliowej




Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka ciągle mieszając trzepaczką. Dodać stopniowo resztę mleka i śmietankę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie dodać esencję. Nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć ok. 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Ja lubię jasne naleśniki i te co piekłam dla siebie nie odwracałam na drugą stronę bo są tak cieniutkie, że nie było takiej potrzeby. Podawać z dowolnym nadzieniem, u mnie dżem i serek homo…;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation