Kuchnia

Przepisy

Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady

Składniki:

-170 g masła
-80 g cukru pudru
-cukier waniliowy
-100 g czekolady gorzkiej
-230 g mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
-ok. 100 g czekolady gorzkiej


Sposób przygotowania:

100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.

Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie delikatnie je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut w ok. 175 stopniach. Tuż po upieczeniu ciastka będą nadal miękkie i dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z tacki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation