Kuchnia

Sweets

DROŻDŻÓWKI Z SEREM
SKŁADNIKI

na ciasto:

3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
na farsz:

1/2 kg białego sera (najlepiej w wiaderku, jeśli mamy twaróg to 3 krotnie mielimy)
starta skórka z 1 cytryny
cukier puder (ilość wg własnego smaku)
ewentualnie rodzynki

WYKONANIE

1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym.
2. Masło stopić.
3. Przygotować zaczyn drożdżowy: do letniego mleka wsypujemy trochę cukru z odmierzonej porcji, pokruszone drożdże i trochę mąki – wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
4. Jak wyrośnie dodać jajko i żółtka – zamieszać i wlać do przygotowanej mąki. Wyrabiać i dodać stopione masło.
5. Odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
6. Przygotować ser: wszystkie podane składniki razem zmiksować.
7. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na duże prostokąty o grubości 0,5 cm i smarować serem – składać na trzy. Pokroić na kawałki i wywijać na kształty muszki.
8. Kłaść na blachę wyłożoną papierem i posmarować białkiem.
9. Piec ok 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation