Kuchnia

jednogarnkowo

Risotto z kaszy gryczanej z warzywami czyli polskie "gryczotto". Zdrowa, wartościowa i rozgrzewająca potrawa - idealna na zimę. Szybka i prosta w przygotowaniu.
Soczewica to bogate źródło białka i składników mineralnych - z powodzeniem może zastąpić mięso w tym posiłku.
Polecam Wam zakup kaszy gryczanej nieprażonej, która jest lekkostrawna, zawiera około 50% więcej składników odżywczych w porównaniu do kaszy prażonej. Bogata jest w białko (aminokwasy lizyna i tryptofan) potas, fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B, mangan,żelazo kwas foliowy. Wzmacnia naczynia krwionośne, działa rozgrzewająco. Gryka jest dobrym źródłem błonnika, zatem oczyszcza i wzmacnia jelita. Działa zasadotwórczo na organizm.
Proponowane do dania przyprawy dodatkowo rozgrzeją Was, przyspieszą metabolizm i wzmocnia smak potrawy. Polecam gorąco.

SKŁADNIKI na 4 porcje:
200 g kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej)
150 g świeżego szpinaku
1 puszka kukurydzy
1 puszka soczewicy (użyłam gotowanej na parze)
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 600 ml bulionu warzywnego
pieprz, kardamon, imbir, chilli, czosnek

Szpinak umyj i osusz. Kukurydzę i soczewice odsącz.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć kaszę. Zeszklij.
Wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 15 minutach dodaj szpinak i podduś razem z kaszą przez parę minut w razie konieczności dolewając bulion. Dodaj kukurydzę i soczewicę oraz przyprawy: imbir, chilli, kardamon itp. Delikatnie wymieszaj. Podawaj gorące.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 339 kcal
białko: 14 g
węglowodany: 59 g
błonnik: 7,4 g
tłuszcze: 8 g
cholesterol: 0 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation