Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Popcorn z kaszy gryczanej

100 gramów kaszy gryczanej palonej [najlepiej ekologicznej, ale jeśli takiej nie posiadacie, to też bedzie ok. Już tłumaczę dlaczego eko kasza okazała się lepsza.. Robiłam klasyczną marketową kaszę i nie chciała ona tak pięknie pokazać swoje białkowe wnętrze, a ta ekologiczna pięknie zarumieniła się i wypuściła kwiaty z białka]
◾olej rzepakowy 300 ml [lub każdy inny olej roślinny, np. słonecznikowy, z pestek winogron]
◾sól do smaku

Z kuchennych przyborów potrzebujecie mały garnek, do którego wlejecie olej, oraz małe sitko, na którym będzie odbywało się szybkie smażenie.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlejcie olej. Podgrzejcie go bardzo bardzo mocno, ale uważajcie, aby go nie spalić. Zanurzcie małe sitko w gorącym oleju i szybkim ruchem wsypcie pierwszą łyżkę kaszy gryczanej. Kaszę smażymy małymi porcjami, po 5 sekund [raczej nie dłużej!] Kiedy olej zasyczy zobaczycie po chwili, że kasza gryczana popękała i na wierzchu jest białko, i w tym właśnie momencie, po ok. 5 sekundach, szybko wyciągacie porcję. Szybkie wyciąganie po tym czasie jest istotne – bo gdy łuska się otworzy to za długo trzymana w oleju będzie chciała się zamknąć, a my tego chcemy uniknąć.

Ewentualny nadmiar oleju wchłaniacie w ręcznik papierowy.
I kolejną łyżkę zanurzacie w oleju. Trzeba pilnować, aby kasza nie była za długo w oleju, bo inaczej zrobi się twarda. Należy czekać na moment, aż białko wyskoczy z nasionka, i pach, wyciągacie. Po smażeniu olej zostawcie do ostygnięcia i możecie użyć go do kolejnego smażenia.

Posólcie popcorn do smaku i wcinajcie jak już ostygnie.

Źródło: http://www.szczesliva.pl/popcorn-z-kaszy-gryczanej/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation