Inne

naturalnie-domowe leki

Ziemniak

Ostat­nie wa­rzy­wo, do któ­re­go trze­ba prze­ko­ny­wać Po­la­ków. Sta­no­wi pod­sta­wę "ar­che­ty­po­we­go" pol­skie­go obia­du: scha­bo­we­go z ka­pu­stą i ziem­nia­ka­mi. Za­ja­da­my się nimi na każdy z moż­li­wych spo­so­bów: w for­mie fry­tek, plac­ków ziem­nia­cza­nych, za­pie­ka­ne w skór­kach, go­to­wa­ne na parze, sma­żo­ne w for­mie ta­lar­ków.
Ziem­niak, spro­wa­dzo­ny z Peru do Eu­ro­py przez Hisz­pa­nów w XVII w., to obec­nie nie­mal pol­skie wa­rzy­wo na­ro­do­we. Po­zna­nia­cy uho­no­ro­wa­li go nawet "po­mni­kiem" w for­mie przy­po­mi­na­ją­ce­go bulwę głazu o wdzięcz­nej na­zwie "Po­mnik Pyry". Jed­nak po­czci­wy kar­to­fel ma nam do za­ofe­ro­wa­nia nie tylko wa­lo­ry sma­ko­we, ale rów­nież por­cję zdro­wia.
Mało kto wie, że ziem­nia­ki to jedno z pod­sta­wo­wych źró­deł wi­ta­mi­ny C w na­szym po­ży­wie­niu – mają jej wię­cej niż jabł­ka i ce­bu­la! Wa­rzy­wa te za­wie­ra­ją rów­nież wi­ta­mi­ny z grupy B, że­la­zo, potas oraz ma­gnez. Ze wzglę­du na swoją lek­ko­straw­ność są po­le­ca­ne przy do­le­gli­wo­ściach żo­łąd­ka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation