Inne

naturalnie-domowe leki

Domowy syrop na przeziębienie

Składniki:

dobrej jakości miód
1-2 cytryny (niewoskowane)
1 łyżeczka mielonego imbiru


Cytrynę dobrze umyć a następnie pokroić na cienkie ćwiartki. Niewielki słoik (pamiętajcie aby wysterylizować wrzącą wodą) napełniamy połową przygotowanej cytryny i zasypujemy 1/2 łyżki imbiru. Zalewamy miodem aby cytryna była zakryta a następnie dodajemy resztę cytryny i imbiru i wypełniamy słoik miodem.
Czekamy chwilę jak miód wypełni szczeliny i uzupełniamy jeżeli jest taka konieczność.
Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie wyciągamy i mieszamy.

Syrop jest gotowy do spożycia już po tym czasie. Można go stosować samodzielnie... 1 łyżka stołowa świetnie koi chore gardło, lub dodawać do rozgrzewającej herbaty.
Można go przechowywać w lodówce nawet do 2 miesięcy, należy tylko od czasu do czasu uzupełnić go miodem i świeżym plasterkiem cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation