Kuchnia

czekolada

Trufle pistacjowe

Składniki:

80 – 100g pistacji (wyłuskanych!) + pistacje do obtoczenia
200 – 250g białej czekolady
75g sera mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
Skórka starta z połowy limonki (tylko zielona część)
1 łyżka likieru pistacjowego, rumu lub wódki
Przygotowanie:

W kąpieli wodnej (w misce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą rozpuścić połamaną na kawałeczki czekoladę i cukier waniliowy). Po rozpuszczeniu miskę zdjąć z garnka i odstawić na chwilę do wystudzenia.
Obrane z łupinek pistacje zmielić w blenderze na pył.
Za pomocą miksera lub po prostu łyżki połączyć wszystkie składniki czyli ser, rozpuszczoną czekoladę, zmielone pistacje, alkohol z którego korzystamy i skórkę z limonki. Miksować lub mieszać do czasu dokładnego połączenia się składników.
Masa będzie mało zwarta i trudno będzie ją formować dlatego dobrze jest włożyć miskę do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu, formować kuleczki, które natychmiast obtaczać w posiekanych drobno pistacjach.
Gotowe trufle schłodzić – przynajmniej 3 godziny w lodówce lub 30 minut w zamrażalniku.
Te które nie zostaną pożarte natychmiast, przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation