Kuchnia

czekolada

Słodka Strona: Domowe Czekoladki z Nutellą

Domowe Czekoladki z Nutellą - Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
ok. 1/3 szklanki Nutelli
garść orzechów laskowych (opcjonalnie)

ponadto:
silikonowa forma do czekoladek

Domowe Czekoladki z Nutellą - Sposób przygotowania:

Domowe Czekoladki z Nutellą - Przepis - Słodka StronaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladą smarujemy foremki na czekoladki (cienką warstwą np. za pomocą pędzelka)*. Formę umieszczamy w zamrażalniku na ok. 10-15 minut. Następnie smarujemy drugą warstwą czekolady i znów wkładamy do zamrażalnika na kolejne 10-15 minut. W razie konieczności czynność powtórzyć. Następnie do foremek wykładamy porcje Nutelli, zostawiając miejsce na zalanie czekoladą**. Znów wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie roztopioną czekoladę wlewamy do foremek i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowe czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej.

*foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju - wtedy łatwiej odejdą od formy
**w czekoladkach możemy dodatkowo umieścić całe orzechy laskowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation