Kuchnia

Kulinaria-Lody

Lody rabarbarowo - truskawkowe

Składniki na około 1,2 litra lodów:

500 ml mleka 3,2% (pełnego)
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g cukru
3 duże żółtka
nasionka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę, dodać ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem z trzepaczkami do ubijania białek), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły. Wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Pod sam koniec wyrabiania lodów dodać mieszankę rabarbarowo - truskawkową i niedbale wymieszać. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Składniki na mieszankę rabarbarowo - truskawkową:

300 g rabarbaru, pociętego w kosteczkę (nie obieramy łodyg)
200 g truskawek
130 g cukru
3 łyżki wody
Na małą patelnię wysypać cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty rabarbar, truskawki, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar i truskawki częściowo wyparuje i otrzymamy owoce w gęstym karmelowym syropie. Zdjąć z palnika, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Po tym czasie wymieszać z mieszanką rabarbarowo - truskawkową. Zamrozić.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation