Kuchnia

Kulinaria-Lody

Lody Raffaello z sosem jagodowym

Składniki:

3 jaja

Szczypta soli

400 g śmietany kremówki

60 g + 2 łyżki cukru

6 łyżek rumu

Miąższ z jednej laski wanilii

100 g siekanych migdałów

100 g wiórków kokosowych

250 ml soku jabłkowego

1 łyżka skrobi

300 g mrożonych jagód

Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietanę ubić. Żółtka, 60 g cukru, rum i miąższ wanilii utrzeć na kremową masę. Dodać migdały, śmietanę i pianę. Masę umieścić w formie i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wyciąć 6 gałek lodów obtoczyć w kokosie i ponownie zamrozić. ¾ soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Pozostały sok wymieszać ze skrobią, wlać do gotującego się soku, gotować 1 minutę, mieszając. Dodać jagody, zagotować. Lody podawać z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation