Kuchnia

NALESIKOWO

Bananowe smakołyki
Na ciasto naleśnikowe
-5 łyżek stołowych mąki
-1 jajko
-50ml mleka
-olej roślinny

Na karmerlizowane banany
-1 łyżka stołowa masła
-2 łyżki stołowe cukru pudru
-4 łyżki stołowe kremówki
-1 banan pokrojony w plasterki lub kostkę

Naleśniki z bananami - przygotowanie:
1. Aby zrobić ciasto naleśnikowe, zmiksuj mąkę z jajkiem i dodaj mleko. Miksuj do momentu, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie. Możesz dodać odrobinę więcej mleka, jeśli okaże się, że ciasto będzie za gęste.
2. Olej roślinny rozgrzej na średniej wielkości patelni i smaż naleśniki na złotobrązowy kolor.
3. Aby przyrządzić karmelizowane banany, rozpuść na patelni masło.
4. Dodaj cukier i smaż przez ok. 2 min. aż całkowicie się rozpuści i przyrumieni na złoto.
5. Dodaj kremówkę, pokrojonego banana i smaż przez kolejna minutę.
6. Przed podaniem naleśniki udekoruj karmelizowanymi bananami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation