Kuchnia

jedzonko

Ukochana lazania świderkowa

Danie zdecydowanie nie jest pozbawione kalorii, oj nie! Ważne, by użyć do niego najlepszej jakości serów - odwdzięczy się doskonałym smakiem. Przy wyjmowaniu z formy makaron spektakularnie się ciągnie i nie ma dziecka, które na ten widok nie jęknie z zachwytu :) Aha, bardzo ważne są świeże liście bazylii, które na wierzchu zamieniają się w chrupiące chipsy bazyliowe. Jeśli masz gotowy, domowy sos pomidorowy, przygotowanie tej potrawy zajmie dosłownie chwilę. Jeśli nie, przygotuj go w kilka minut go wg przepisu na końcu posta.
Lazania świderkowa
proporcje dla ok 6-7 osób i na dość spore naczynie

400ml sosu pomidorowego doprawionego czosnkiem i ziołami*
500g świeżego makaronu (lub 300g suszonego) fusilli, casarecce innego o zbliżonym kształcie
150g sera mozzarella
100g sera parmezan, pecorino lub dziugas
150g dobrego sera cheddar (ew edam, gouda)
pół pęczka liści świeżej bazylii
ok 100g bułki tartej
60g zimnego masła
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: 1 pierś kurczaka lub 150g chorizo

Jeśli chcesz zrobić danie z kurczakiem lub chorizo, zacznij od przygotowania mięsa/wędliny. Pierś kurczaka umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki. Podsmażaj pierś na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Powinna się nieco zrumienić, ale w środku pozostać soczysta. Podsmażoną pierś pokrój w paseczki i odstaw. Jeśli używasz chorizo, po prostu pokrój je w paseczki.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, ale UWAGA - gotuj go tylko połowę czasu podanego na opakowaniu (świeży makaron ok 1 minuty, suszony ok 3-5 minut), potem odcedź na durszlaku.
Wszystkie sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem wymieszaj.

W naczyniu, w którym będziesz zapiekać potrawę układaj warstwami:
- sos pomidorowy (kilka łyżek)
- makaron + sól i pieprz
- kurczak lub chorizo
- mieszanka serów … itd
W sumie będą 3 warstwy makaronu i 2 warstwy serów. Ostatnią warstwą powinien być makaron, na którym poukładaj porwane liście bazylii. Całość posyp dość grubą warstwą bułki tartej, a na wierzchu ułóż plasterki zimnego masła. Przykryj formę pokrywką lub folią aluminiową i wstaw na 15 minut do pieca rozgrzanego do 180°C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę/folię alu i zapiekaj jeszcze 15 minut bez przykrycia, by wierzch się ładnie zrumienił i stał chrupiący. Pycha!

*Szybki sos pomidorowy
450g pomidorów pelati (bez skórek) z puszki lub dobrej jakości passaty pomidorowej
2-3 łyżki oliwy
5 zabków czosnku
5 szalotek lub 2 nieduże cebule
pół pęczka świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej
pół pęczka świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego
pół pęczka świeżego tymianku (same listki) lub 1 łyżka suszonego

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone drobno pomidory z puszki (lub passatę), a następnie posiekane zioła. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu ok 15 minut nie zapominając o mieszaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation