Kuchnia

Wege

Żółty ser z migdałów lub nerkowców

SKŁADNIKI:

1 szkl. migdałów
2 szkl. ciepłej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
odrobina miodu (lub syropu z agawy)
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
odrobina pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczka kurkumy
2 łyżki płatków drożdżowych czyli drożdży spożywczych (nie piekarskich!)
3 łyżeczki agaru
2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
PRZYGOTOWANIE:

Dobrze jest wcześniej zalać migdały (zblanszowane, ale niekoniecznie) ciepłą wodą i zostawić, najlepiej na noc.

Migdały (razem z 2 szkl. wody) zmiksować dokładnie w blenderze na "spienione mleczko". Przelać je do garnka i postawić na malutkim ogniu. Do tego dodać po kolei wszystkie przyprawy, płatki drożdżowe i agar. Powoli, często mieszając, doprowadzając do wrzenia - wtedy pogotować wszystko jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać olej lub oliwę z oliwek i wyłączyć gaz.

Całą masę przelać do szklanego (odpornego na wysoką temp.) naczynia (o takim kształcie, jaki chcemy mieć ser :) i pozostawić w temp. pokojowej do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation