Kuchnia

Wege

vegeburgery
SKŁADNIKI:

- 1 średni kalafior
- 5 średnich ziemniaków
- szklanka pestek słonecznika
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- pęczek koperku
- łyżeczka nasion kminku
- łyżeczka mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- łyżka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku

WYKONANIE:

- ziemniaki pokroić na kawałki
- kalafiora rozebrać na różyczki
- warzywa wymieszać z 3 łyżkami oleju, tymiankiem i oregano i upiec w 200 stopniach do miękkości (około godzinę)
- warzywa wystudzić (można spokojnie zostawić do następnego dnia)
- słonecznik rozdrobnić w malakserze
- warzywa zmiksować w malakserze z pomidorami, koprem, kolendrą i kminkiem
- doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć ze słonecznikiem
- formować wilgotnymi dłońmi burgery i układać na papierze do pieczenia
- piec 20 minut w 195 stopniach
- po upieczeniu odczekać chwilę by burgery swobodnie odkleiły się od papieru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation