Kuchnia

przekąski

Schabik pięciominutowy
Emotikon heart
Pyszny na zimno i na ciepło
Emotikon smile

1 kg dobrej jakości schabu
5 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
4 rozgniecione ząbki czosnku
3-4 łyżki soli
3 goździki
2 liście laurowe
1,5 łyżki musztardy francuskiej
1,5 łyżki majonezu
1 łyżka pieprzu w ziarnach
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cukru
Schab myjemy. Możemy odkroić z niego tłuste części. Do dużego garnka wlewamy około 2 litry zimnej wody. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez dokładnie pięć minut od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy na noc w kuchni nakryty pokrywką (lub na co najmniej 6 godzin). Na upływie tego czasu, garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy pięć minut od momentu zagotowania się wody. Nakrywamy pokrywką. Mięso wyjmujemy z wody po całkowitym ostygnięciu, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plasterki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation