Kuchnia

przekąski

Parówki w cieście - abstrakcja kulinarna która jest PYSZNA :)
Parówki w cieście - abstrakcja kulinarna która jest PYSZNA :) Składniki: -parówki - według uznania (około 10), -25 dag mąki, -2 dag drożdży, -łyżka mleka, -2 łyżki śmietany 18%, -jedno jajko, -łyżka oleju, -łyżeczka cukru, -szczypta soli, WYKONANIE: Do mąki dodać drożdże, rozmieszać z letnim mlekiem i cukrem, następnie dodać śmietanę, żółtko, olej i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i od razu rozwałkować na około 3 mm. Parówki odwinąć z foli i pokroić na odpowiednio krótkie kawałki ( na połówki lub na 1/3 długości, w zależności od tego jak długie chcemy mieć kawałki). Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 5 cm ( wymiary oczywiście podaję w przybliżeniu, nie ma co bawić się linijką, wystarczy zrobić to na oko). Na pokrojonym cieście kładziemy kawałki parówek i zawijamy. Układamy parówki w cieście dość luźno na blaszce wysmarowanej tłuszczem, wierzch ciasta smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor. U mnie trwa to około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Podaję je na ciepło z keczupem. Można je również jeść na zimno bez żadnych dodatków Każdej osobie lubiącej eksperymentować w kuchni życzę smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation