Kuchnia

Przepisy na obiad i nie tylko

Potrawka z kurczaka

Uwielbiam te typowo polskie potrawy, które powstały z zaradności naszego narodu. Bo przecież prawie każdy zastanawiał się co zrobić z ugotowanym kurczakiem z rosołu z niedzieli. Z bulionem sprawa prosta, w poniedziałek pomidorówka, ale co z kurczakiem? I tak powstała potrawka - przynajmniej w moim regionie.

Potrawka to cudownie przysmażone kawałki kurczaka podane w dowolnym sosie. Ja dziś polecam Wam sos na bazie czerwonej papryki oraz koperku. Niezwykle szybkie danie, a jakie smaczne. Do tego dowolny dodatek - ryż, makaron, kasza i mamy pożywny obiad nie tylko na poniedziałek.

Składniki:
0,5 kg mięsa drobiowego z gotowania rosołu
1 czerwona papryka
pęczek koperku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
2 szklanki bulionu
2 średnie pomidory
słodka i ostra papryka w proszku
sól, pieprz
majeranek
mąka pszenna
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Przepis
Potrawkę z kurczaka najlepiej wykonywać z mięsa z udek kurczaka. Ale filet również świetnie się zda. Zaczynamy od pokrojenia ugotowanego mięsa w kostkę 2 x 2 cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, gdy będzie gorący wrzucamy doń drobno pokrojoną cebulę. Do złotej cebuli dodajemy kawałki mięsa. Trzeba na dużym ogniu cudownie je zrumienić, wtedy wydobywamy ten smak.



Po 5 minutach przesmażania dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę pokrojoną w niewielkie paseczki. Danie chwilę przesmażamy, po czym całość podlewamy rosołem z niedzieli i dusimy.

W międzyczasie dodajemy posiekane drobno pomidory. Potrawkę doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, majerankiem i dusimy ok. 15 minut, aż papryka będzie miękka.

Jeśli chcecie przyspieszyć proces gotowania i urozmaicić smak potrawki uprzednio przypalcie paprykę na gazie, aż będzie czarna. Następnie zdejmijcie przypaloną skórkę, a paprykę pokrójcie jak wyżej. Warzywo zyskuje wtedy cudownie dymnego posmaku i jest o wiele mięciejsze, przez co się krócej gotuje.

Następnie w miseczce hartujemy śmietanę, czyli dodajemy do niej kilka łyżek gorącego sosu i tak przygotowana śmietana ląduje w daniu.

Na sam koniec do potrawki wlewamy zaklepkę. W połowie szklanki ziemnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej i wlewamy porcjami do dania, w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Drobno siekamy koperek i go również dodajemy do sosu.

Danie zdejmujemy z ognia i podajemy. Najlepiej smakuje z ryżem, makaronem lub kaszą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation