Kuchnia

askowska

Piernik śliwkowy

Składniki:

Ciasto:

260 g mąki pszennej
1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 szkl. płynnego miodu
2 jajka
1 1/2 łyżki masła
kilka łyżek mleka (gdyby ciasto było bardzo gęste)


Warstwa śliwkowa:

375 g suszonych śliwek kalifornijskich
ok. 1 3/4-2 szkl. koniaku
4 goździki
1/2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
30 g migdałów
30 g orzechów włoskich


Śliwki włożyć do miski i zalać koniakiem, tak żeby były całkowicie zakryte. Goździki rozetrzeć w moździerzu na drobniutko i dodać do śliwek. Całość przykryć i odstawić na ok. pół godziny. Migdały i orzechy drobno posiekać. Po upływie określonego czasu osączyć śliwki i pokroić je na mniejsze kawałeczki. Dodać migdały i orzechy, przyprawę do piernika, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać i odstawić. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do większej miski przesiać mąkę, dodać kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wlać stopione masło, miód, roztrzepane jajka i wszystkie składniki wymieszać mikserem na niskich obrotach. Gdyby ciasto wyszło bardzo gęste dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć połowę ciasta i równo rozprowadzić. Przygotowane nadzienie śliwkowe wyłożyć na ciasto piernikowe, a na to rozsmarować resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut. Po wystygnięciu polać roztopioną gorzką czekoladą. Można również polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation