Kuchnia

askowska

Paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI
► kasza jaglana sucha [100 g / ok. 1/2 szklanki]
► oliwa lub olej [10 g / 1 łyżka]
► marchewka [150 g / 2 szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach]
► cebula [100 g / 1 sztuka]
► passata pomidorowa [250 g / 1 szklanka]
► tuńczyk w oliwie [170 g / 1 puszka]

Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku]
► pieprz [1/3 łyżeczki]
► czosnek [1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 płaska łyżeczka]
► papryka ostra [1/3 łyżeczki]

PRZYGOTOWANIE
100 g kaszy jaglanej ugotować na sypko. Można gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale polecam zerknąć do tego posta, w którym szczegółowo opisuję mój sposób, aby kasza wychodziła pyszna, sypka i bez goryczki.
1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2-3 marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa przesmażyć na łyżce oliwy lub oleju przez ok. 5 minut, na małym ogniu, aż zmiękną.
Gdy marchewka i cebula będą gotowe, wlać na patelnię szklankę passaty pomidorowej i dodać przyprawy. Wymieszać.
Do warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz 1 puszkę tuńczyka (może być odsączony lub razem z oliwą, w zależności od pożądanej konsystencji).
Paprykarz przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu (najlepiej szklanym, np. w słoiku) do 4-5 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation