Kuchnia

askowska

Pasta z fety i suszonych pomidorów

Składniki na ok. 370 g:
200 g sera feta (waga samego sera bez zalewy)
5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie
1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 g serka kremowego typu Philadelphia
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię, koncentrat pomidorowy i serek kremowy zmiksować w malakserze lub blenderze. (Nie trzeba na gładką masę. Mogą zostać kawałki).
Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz zmiksować. (Dodaję ok. 3 łyżek). Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. (Z solą ostrożnie. Feta jest już słona).
Pastę można przechowywać do tygodnia w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation