Kuchnia
Przepisy
Mini pizze z serem, szynką i oliwkami.
Pizzerinki są idealnym pomysłem jako poczęstunek na imprezę: większość globu uwielbią pizze, a w tej formie jest prosta do podania. Ciasto tutaj wykorzystane jest bardzo puszyste i wspaniale rośnie: ostatnio pojawiła się na blogu w przepisie na margaritę. Dodatki można dowolnie modyfikować, zgodnie z upodobaniami lub tym co akurat jest w lodówce.
Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 12 pizzerinek.
Ciasto
350 g mąki typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia)
7 g świeżych drożdży
200 ml wody
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
30 ml oliwy z oliwek
25 ml mleka
Sos pomidorowy:
200 g pomidorów z puszki
1,5 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Ponadto:
150 g ulubionego sera żółtego
mały słoik zielonych oliwek
kilka plasterków ulubionej szynki
zioła prowansalskie lub inne do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i odstawić na 30 minut.
Sos:
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony czosnek i cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Na blasze położyć arkusz papieru.
Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce.
Z wyrośniętego ciasta uformować pizzerinki dowolnego rozmiaru. Posmarować sosem, pozostawiając boki wolne od sosu. Posypać pokrojonymi oliwkami, szynką,serem i przyprawami. Boki posmarować oliwą i piec przez 8-10 minut.
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