Kuchnia

Przepisy

Ciasto z kaszą manną i truskawkami

Składniki:

Kruchy spód:
200g ciasteczek owsianych
5 łyżek rozpuszczonego masła (następnym razem dodam więcej)

Masa z kaszą manną:
750ml mleka
100g śmietany kremówki
ok. 12 łyżek kaszy manny
ok. 6 łyżek cukru (do smaku) + opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Wierzch:
truskawki
galaretka truskawkowa


Ciasteczka pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Spód wykładamy na dno tortownicy i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Mleko gotujemy ze śmietanką, dodajemy kaszę i cukier. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Na ostudzony spód wykładamy chłodną masę z kaszy manny; przystrajamy połówkami truskawek i wylewamy już tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki i z cierpliwością czekamy na degustację ;)
Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation