Fotografia

Fotografia

Sernik z czereśniami
Składniki:
Spód:
160g mąki
100g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
500g czereśni + kilka do ozdoby
1kg mielonego sera (jak na sernik)
100g śmietany 12%
130g cukru pudru (jeśli ktoś woli bardziej słodkie proszę dodać więcej cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego
7 łyżeczek żelatyny
100g mlecznej czekolady

1. Składniki na spód szybko ze sobą zagnieść i ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Schłodzonym ciastem wylepić dno, ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

3. Czereśnie umyć i wydrylować (nie drylować tych do ozdoby).

4. Żelatynę włożyć do rondelka i zalać niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki wody), aby napęczniała.

5. Ser wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną.

6. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

7. Do sera dodać żelatynę i energicznie wymieszać (można mikserem). Dodać czereśnie i wymieszać łyżką. Masę z owocami przełożyć na upieczony spód w tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.

8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Ozdobić nią wierzch sernika i poukładać czereśnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation