Fotografia

Fotografia

Przepis na makaron z brokułami i boczkiem - włoska kuchnia

Składniki (dla 2 osób):
- 150 gramów makaronu
- 4 cienkie plastry wędzonego boczku
- różyczki z połowy brokuła
- papryczka peperoncino
- ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki 18%
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, sól do smaku








Wykonanie:
1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (gotować ok. 1 min. krócej niż zalecono na opakowaniu).

2. Brokuły podzielić na małe różyczki, ugotować na półtwardo.

3. Boczek pokroić na niewielkie kawałki, czosnek oraz peperoncino (bez pestek!) pokroić w plasterki.

4. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać boczek i podsmażać uważając, aby zbytnio się nie przypiekł i nie zrobił brązowy.

5. Do boczku dodać pokrojony czosnek oraz peperoncino, delikatnie podsmażyć a następnie wlać śmietankę oraz dodać brokuły.

6. Podgrzewać aż sos nieco zgęstnieje, doprawić do smaku. Na patelni wymieszać z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation