Kuchnia

Przepisy

Cynamonki drożdżowe

Ciasto
*2 szklanki mąki (u mnie jedna pełnoziarnista pszenna, pół żytniej i pół tortowej)
*pół szklanki mleka
*pół opakowania drożdży instant
*łyżka oleju
*żółtko
*pół szklanki cukru brązowego lub syropu z agawy/ 20 tabletek słodziku

Nadzienie
*3 łyżki cynamonu
*5 tabletek słodziku


Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, olej, żółtko i cukier. Dodać mleko. Wyrabiać ciasto aż bedzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Zostawić ciasto przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na placek w kształcie prostokąta.Wymieszać cynamon z cukrem i rozsypać równą warstwę na ciasto. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić na kawałki.Zostawić bułeczki do wyrośnięcia jeszcze na około pół godziny.Piec w 170 stopniach około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation