Kuchnia

Dynia

Chrupiące jesienne placki z dyni i cukinii

Jesień w pełni, Halloween za pasem, a to oznacza sezon na dynię. Korzystajmy z tej pory roku i przygotowujmy dania z tego jakże przez wiele osób niedocenianego warzywa. Półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnego rodzaju dyń. My tym razem plecamy nasz przepis na placki z dyni, cukini i marchewki. Idealne rozwiązanie na obiad czy kolację. Nie tylko ładnie wyglądają - bo przypominają jesienne liście, ale i wyśmienicie smakują. Ich przygotownie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jako uzupełnienie smaku można używać różnego rodzaju sosy - u nas bardzo często dodawany jest sos śmietanowy z odrobiną limonki i świeżej kolendry.


Porcja dla: 3-4 osoby
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas smażenia: ok. 20 minut

SKŁADNIKI NA PLACKI Z DYNI:
500 g dyni (polecamy gatunek hokkaido)
1 mała cukinia
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
pół łyżeczki imbir
2 jajka
3/4 szklanki mąki
PRZYGOTOWANIE PLACKÓW Z DYNI:
Dynię obieramy i usuwamy pestki.
placki-z-dyni-001
placki-z-dyni-002
placki-z-dyni-003
Trzemy na tarce o grubych oczkach.
placki-z-dyni-004
placki-z-dyni-005
To samo robimy z marchewką. Na tarce ucieramy też cebulę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
placki-z-dyni-007
Startą cukienię odkładamy na chwilę (około 2-3 minuty) do osobnej miseczki, solimy i czekamy aż puści wodę, wtedy odsączamy cały płyn (najlepiej wyciskając dłońmi) i przekładamy ją do miski z dynią.
placki-z-dyni-006
Wszystko mieszamy.
placki-z-dyni-008
Dodajemy dwa jajka i 3/4 szklanki mąki.
placki-z-dyni-009
placki-z-dyni-010
placki-z-dyni-011
Przyprawiamy jedną łyżeczką startego imbiru. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszyskto razem ponownie mieszamy – łyżką lub ręką.
placki-z-dyni-012
Wlewamy na patelnię olej i rozgrzewamy.
Formujemy łyżką cienkie placuszki i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony.
placki-z-dyni-013
placki-z-dyni-014
Gdy placki się usmażą przekładamy na ręcznik papierowy i pozwalamy aby nadmiar oleju odciekł, a placki trochę się podsuszyły.
placki-z-dyni-015
Bardzo fajnie sprawdzają się z dodatkiem różnych sosów, u nas dość często są podawane z sosem śmietanowym z sokiem z limonki i świeżą kolendrą, ale także rewelacyjnie współgrają z gulaszem wieprzowym :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation