Kuchnia

TRUFLE

Śnieżne trufle - kokosowe kuleczki jak Rafaello



Na około 18 trufli:

2/3 szklanki wiórków kokosowych

2 duże łyżki nutelli lub innego kremu orzechowego, albo masła orzechowego

1 szklanka mleka w proszku

1/3 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie mniej słodkie, może być 1/4) + cukier do obtaczania

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

125 g masła

Połowę masła roztapiamy i wrzucamy do niego wiórki. Podsmażamy kilka minut, aż nasiąkną masłem i zaczną się zezłacać. Odstawiamy do ostudzenia.

Resztę masła ucieramy z pozostałymi składnikami i stopniowo dodajemy wiórki. Masa powinna być wilgotna, ale nie na tyle klejąca, żeby nie dało się z niej lepić kulek. Jeśli będzie zbyt lepka – dosypujemy mleka w proszku, jeśli zbyt krucha – dodajemy masła.

Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze. Można je trzymać w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation