Kuchnia

babeczki

Muffiny drożdżowe z jagodami i owsianą kruszonką
Z podanych proporcji powstanie również pyszne ciasto drożdżowe pieczone w keksówce - wydłuży się nieco jedynie czas wyrastania. A pomysł na taki sposób przygotowania drożdżowego zaczerpnęłam z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" by Agata Królak.

Składniki na 12 sztuk:
30 g masła
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
175 g mąki pszennej
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
kilka łyżek mrożonych jagód
Masło, 1/4 szklanki mleka oraz cukier podgrzać w rondelku z grubym dnem, nie doprowadzić do wrzenia -
wszystkie składniki powinny się jedynie ze sobą dobrze połączyć.
Odstawić do przestudzenia.
Drożdże rozpuścić w pozostałej części mleka (1/4 szklanki), uprzednio lekko podgrzanego.
Również odstawić na ok. 15 minut, aby mikstura zaczęła się pienić.

Mąkę przesiać do dużej miski, wbić jajko, wlać rozczyn drożdży a następnie mieszając całość drewnianą łyżką stopniowo dodawać mieszaninę masła, mleka i rozpuszczonego cukru.
Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny.
Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno mieć rzadką, jednolitą i gładką konsystencję.

Formą na muffiny wyłożyć papilotkami, równomiernie rozdzielić ciasto na 12 części (każda papilotka powinna być wypełniona ciastem tylko do 1/3 wysokości).
Formą przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30-40 minut do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki mąki pszennej
ok. 40 g schłodzonego masła
1/2 szklanki otrębów owsianych
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do momentu powstania okruchów ciasta.
Wstawić do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
Wierzch podrośniętych muffinek posypać mrożonymi jagodami a następnie owsianą kruszonką.
Piec ok. 25 minut na złoto-brązowy kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation