Kuchnia

babeczki

Gül Tatlısı - tureckie róże z ciasta

Gül Tatlısı - tureckie róże z ciasta
Dzisiaj kolejny przepis do tureckiej herbaty. Słodkie i pachnące różami ciastka o wspaniałym kształcie. Cieszą oko, ale szybko znikają :)

Gül Tatlısı - tureckie róże z kaszki manny
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka kaszki manny
szklanka jogurtu naturalnego
pół kostki stopionego masła
pół szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Syrop do nasączenia ciasta:
szklanka cukru
szklanka wody
łyżka wody różanej
sok z połowy cytryny

całe migdały obrane ze skórek do dekoracji (na 10 minut wrzucić do wrzątku a następnie skórka się poluzuje i można wtedy ją łatwo zdjąć)

W robocie masło, oliwę, kaszkę manną i jogurt ukręcić na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szklankę mąki. Wyrobić. Dodawać po szklance mąki aż do uzyskania jednolitej zwartej kuli ciasta. Podzielić ją na cztery części i odstawić do miski. Przykryć ściereczką.

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć szklanką-literatką koła. Łączyć po 4 jak na zdjęciu.


Następnie mocno zwinąć zaczynając od lewego brzegu.

Docisnąć mocno brzegi, aby nie odstawały.

Przeciąć na pół - mamy dwie róże :)



Do środka każdego ciasteczka wcisnąć cały migdał (dość głęboko, i tak rosnące ciasto je lekko wypchnie). Ciastka wyłożyć do dość głębokiego ceramicznego naczynia do zapiekania. Zostawić odstępy między nimi, bo rosną w trakcie pieczenia. W międzyczasie z wody i cukru ugotować syrop, następnie dodać do niego wodę różaną i sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec aż ciasteczka i migdały zbrązowieją.

Gorące ciastka każde z osobna zalać obficie syropem. Odstawić na kilka godzin. Gorące ciastka wchłoną syrop. Nieco zostanie na dnie naczynia, ale to niczemu nie przeszkadza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation