Kuchnia

babeczki

Pistachio: Pierre Hermé
Czekoladowa babka Savarin
Savarin Carrément Chocolat

ciasto
110 g mąki pszennej
1 łyżka suszonych drożdży
1 1/2 (85 g) jajka
1/2 łyżeczki soli morskiej (lub 1/4 łyżeczki zwykłej)
30 g cukru pudru
65 g masła (stopionego i wystudzonego)

czekoladowa bita śmietana
75 g gorzkiej czekolady (72% kakao)
1 1/2 szklanki (350 g) śmietanki 36 %
1 łyżka cukru pudru

ciasteczka czekoladowe
30 g gorzkiej czekolady (72% kakao)
10 g masła
80 g pasty z orzechów laskowych (można użyć Nutelli)
20 g pokruszonych prażonych ziaren kakao
20 g pokruszonych ciasteczek gavottes*

syrop
2 szklanki (500 g) wody
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
1 laska wanilii
50 g rumu

Przygotowanie ciasta zacząć 1-2 dni wcześniej. W misce zmiksować wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Pod koniec miksowania dodać masło. Miksować do połaczenia składników. Nasmarować masłem formę do babki Savarin o średnicy 20 cm lub sześć małych. Przełozyć ciasto do formy. Małe foremki najłatwiej napełnić przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić ciasto do wyrośniecia na około 2 godziny. Ciasto powinno urosnąć prawie do brzegu formy. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Wstawić formę na 20 minut (małe foremki - 15 minut). Ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zostawić je w ciepłym miejscu na noc, żeby lekko obeschło. Ciasto można upiec do 4 dni wcześniej.
Przygotować bitą śmietanę. Pokroić czekoladę na małe kawałki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Zagotować w rondelku śmietankę i cukier. Dodać ją doczekolady i dobrze wymieszać do połączenia. Można użyć do tego blendera. Śmietankę z czekoladą wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotować ciasteczka. Pokroić czekoladę na małe kawałki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej razem z masłem. Dodać pastę orzechową (Nutellę), prażone ziarna kakao i gavottes. Wymieszać. Całość wylać do płaskiej formy i rozprowadzić na grubość 1 cm. Pozostawić do całkowitego wystudzenia i stężenia w lodówce. Pokroić na kwadraty o boku 1 cm.
Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem, rdzeniem z laski wanilii i skórkami cytrusów. Wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać rum. Wymieszać. Wlać syrop do płaskiego naczynia i moczyć w nim babkę przez około 10 minut (małe babeczki okolo 3-5 minut). Bardzo delikatnie ją wyjąć i przełozyć na talerz, na którym będzie podawana. Schłodzoną bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiaździstą koncówką. Do otworu w cieście i na około wycisnąć bitą smietanę. Wierzch posypać kawałkami ciasteczek. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation