Kuchnia

cukiernia

ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami
składniki na ok. 20 kawałków:

ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych żurawin

krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła

dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
kakao
50 g suszonych żurawin


sposób przygotowania:

1. masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. podzielić ciasto na dwie części. jedną część przełożyć do innego naczynia. do pozostałej części dodać kakao i mleko. blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). umieścić w niej białą masę. ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. przykryć pergaminowym papierem. piec w temperaturze 175°c (termoobieg: 155°c) przez ok. 45 minut. pozostawić do ostygnięcia.

2. budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. do reszty mleka dodać cukier i zagotować. do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.

3. powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. następnie posypać kakao i dodać żurawiny. wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation