Kuchnia
słodkosci4
Sernik chałwowy z dżemem z czarnych porzeczek
Sernik chałwowy z dżemem z czarnych porzeczek
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 15 minut + 30 minut chłodzenia spodu
Czas pieczenia: 1 godzina
Składniki: /na tortownicę 20-23cm/
Na spód:
150g herbatników pełnoziarnistych
60 g roztopionego masła
200g dżemu z czarnej porzeczki
Na masę serową: /składniki powinny mieć temperaturę pokojową/
80 dag potrójnie mielonego sera /z wiaderka/
3/4 szklanki cukru
4 jajka roz. L
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 duży budyń śmietankowy bez cukru
300 g chałwy waniliowej
ziarenka z jednej laski wanilii
Na polewę:
150 g chałwy waniliowej
pół szklanki śmietany kremówki
2 łyżki ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy na mączkę i łączymy z roztopionym masłem.
Mój sposób na przygotowanie okruszków? Herbatniki wkładam do strunowej torebki, szczelnie zamykam, pozbywając się ze środka powietrza i… walę wałkiem, ile wlezie! Rozładowanie emocji gwarantowane :D
Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na spód masę ciasteczkową i dobrze dociskamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Dżem porzeczkowy podgrzewamy w rondelku, żeby miał półpłynna konsystencję. Schłodzony spód z herbatników smarujemy równomiernie masą porzeczkową. Odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Ser miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dolewamy kremówkę, wsypujemy proszek budyniowy i ziarenka wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Chałwę kruszymy na niewielkie kawałki i dodajemy do masy serowej. Należy ją delikatnie wmieszać łyżką. Tutaj mikser jest już zbędny. Całość przelewamy na spód posmarowany dżemem i wyrównujemy.
Sernik chałwowy pieczemy w kąpieli wodnej. Na niższej półce piekarnika ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Sernik wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przygotowujemy polewę. Do niewielkiego garnuszka wlewamy śmietanę, wkruszamy do niej chałwę. Dokładnie mieszamy, żeby masa była w miarę jednorodna. Podgrzewamy na palniku ustawionym na niewielką moc, aż masa trochę zgęstnieje. Przestudzoną polewę wylewamy na zimne ciasto, wyrównujemy i posypujemy sezamem. Chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin.
Smacznego!
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