Kuchnia

słodkosci4

czekoladki dla mamy

Składniki:

- 1 tabliczka białej czekolady

- 1 rządek mlecznej czekolady

- 1 suszona morela

- 2-3 suszone owoce żurawiny

- 2-3 rodzynki

- 1 cukierek Daim

- 2 migdały

Podane przeze mnie składniki to oczywiście pełna improwizacja, do czekoladek można dodać wszystko, co się tylko lubi :) Podane składniki wystarczyły mi na 12 czekoladek widocznych na zdjęciu.

Czekoladę podzielić na kawałki. Do 10 foremek włożyć 1-2 kostki (zależy od ich wielkości). Do 2 następnych wsadzić połowę porcji, ale czekolady mlecznej. Wstawić foremki do mikrofali na 4-5 minut. Po tym czasie wyjąć i zamieszać drewnianym patyczkiem. Czekolada powinna się rozpływać pod naciskiem, ale nie powinna być zupełnie płynna.

Rodzynki, żurawinę, morelę i cukierka drobno kroimy i posypujemy nimi po dwie czekoladki. Na dwóch czekoladkach układamy migdały. Całość, razem z wypełnionymi do połowy foremkami z mleczną czekoladą wstawiamy do lodówki. Po 20 minutach rozpuszczamy w mikrofali jeszcze około 2 kostki białej czekolady i dodajemy do foremek z czekoladą mleczną, tworząc drugą warstwę.

Zostawiamy czekoladki w lodówce do pełnego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation