Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w winie Pedro Ximénez

Składniki (na 2 porcje):

1 polędwica wieprzowa (dla 2 osób)
1 duża cebula
250 g pieczarek (użyłam Portobello)
1/2 szklanki wina Pedro Ximénez (użyłam redukcji z wina PX)
garść rodzynek
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól zwykła i gruba sól Maldon
oliwa z oliwek
zielona, podłużna papryka - zwana tutaj pimiento italiano (do podania)

Przygotowanie:

Rodzynki moczyć w winie przez 3-4 godziny.
Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki i wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oliwy. Smażyć do zarumienienia.
Następnie dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz liść laurowy. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę lub do czasu zarumienienia się cebuli, mieszając od czasu do czasu. Mniej więcej w połowie smażenia dodać trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Dodać rodzynki i smażyć przez 10-15 minut.
Następnie dodać wino i 1/4 szklanki wody. Smażyć na małym ogniu przez około 30 minut lub do zredukowania się wina, mieszając co jakiś czas.
Gotowe pieczarki wyjąć z patelni. Dolać 2 łyżki oliwy i usmażyć na niej kawałki zielonej papryki.
Polędwicę umyć i osuszyć.
Na rozgrzanej patelni, na dużym ogniu zarumienić mięso z dwóch stron (bez soli). Jeśli po przekrojeniu mięso będzie w środku surowe, można dosmażyć je kładąc każdy kawałek pionowo na patelni. Po kilku minutach powinno być już gotowe. Na samym końcu oprószyć mięso grubą solą morską.
Podawać kawałki polędwicy na pieczarkach w sosie z PX i ukoronować kawałkami pieczonej papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation