Kuchnia

Cooking

ciasto czekoladowe z kremem

Składniki:
Biszkopt:
6-7 jajek
ponad 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3-4 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
800 g śmietany kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku

Polewa:
50 g masła
200 g czekolady
3 łyżki śmietany kremówki

Poncz:
1 szklanka wrzątku
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu/wiśniówki

Przygotowanie:
Zaczynam od biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, białka razem z cukrem ubijam na sztywno.
Dodaję mąkę (obydwa typy, ale można wszystko zastąpić pszenną), do tego kakao, proszek do pieczenia, olej, żółtka, cukier waniliowy i mieszam.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut w zależności od formy. Zawsze sprawdzajcie patyczkiem.
Kremówkę wlewam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na niemal sztywno, potem dodaję rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i mieszam.
Biszkopt dzielę na dwie części, jedną kładę w formie, nasączam ponczem (woda, kakao oraz spirytus opcjonalnie), na to kładę krem i przykrywam drugim biszkoptem, nasączam i potem nakładam polewę.

Polewa: rozpuszczam czekoladę i mieszam razem z masłem i śmietanką, polewam i chowam do lodówki na noc by wszystko się zmacerowało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation