Kuchnia

sernik na zimno

SERNIK W 15 MIN

Składniki:
1 kg białego sera
4 jaja ( sparzone wrzątkiem)
1 kostka maragryny Kasia
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
paczka herbatników (ja dałam pełnoziarniste)

Polewa:
200 g czekolady (ja dałam mleczną ale gorzka też świetnie się sprawdzi)
3-4 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ser mieszamy trzepaczką razem z jajami. Margarynę i cukier roztapiamy w oddzielnym rondelku. Do mleka dodajemy budynie i mieszamy aż nie będzie grudek. Następnie wyszystko razem mieszamy w dużym rondlu i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 – 15 minut, aż uzyskamy budyniową konsystencję.

Wykładamy blachę folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę kładziemy jedną warstwę herbatników, następnie wylewamy połowę naszej masy, ponownie herbatniki, ponownie masa i jeszcze raz herbatniki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie wylewamy polewę na sernik i rozsmarowujemy.
Wstawiamy do lodówki na noc i na drugi dzień rozkoszujemy się pysznym serniczkiem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation