Kuchnia

sernik na zimno

Torcik serowy bez pieczenia

Składniki na spód ciasta:
150g pokruszonych biszkoptów
100g rozpuszczonego masła
pół łyżeczki cynamon (opcjonalnie)
Pokruszone biszkopty wymieszać z cynamonem i rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę.
Tortownicę (22cm) wyłożyć folią a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć.
Składniki na masę serową:

500g twarogu (trzy krotnie zmielonego)
200 - 250g cukru
sok z ½ cytryny
skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
laska wanilii
20g żelatyny
100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
300 ml śmietany kremówki
W jednej misce wymieszać twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny dodać ziarenka z laski wanilii.
Kremówkę ubić na sztywno.
Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmieszać z jogurtem. Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jak masa stężeje, można ułożyć na niej owoce, na koniec zalać galaretką.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation