Kuchnia

CIASTA PIECZONE

Sernik kawowy z kawową polewą

Składniki na spód:
200g ciasteczek digestive
60g roztopionego masła
1,5 łyżki kakao


Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać masło i kakao. Dokładnie zmiksować. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową dokładnie wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej


Składniki na masę serową:
1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego lub sernikowego wiaderkowego
6 jajek
1 szkl cukru pudru+ 1 kopiata łyżka
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml śmietany kremówki 30-36%
5 łyżek likieru kawowego (np.Kahlua)
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Kawę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody i dobrze rozmieszać. Dodać likier. Jajka dokładnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Masę wylać na spód ciasteczkowy w tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz w temp. 180 stopni. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Składniki na polewę:
100g gorzkiej czekolady
150 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2-3 łyżkach gorącej wody
1/4 szkl. cukru pudru


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rozpuszczoną kawę, cukier i śmietanę. Podgrzewać do zgęstnienia na parze mieszając rózgą cały czas. Polewą (przestudzoną) polać ostudzony sernik i dobrze wystudzić. Najlepiej jest by chłodził się przez całą noc w lodówce. Należy tez pamiętać o zdjęciu po jakimś czasie obręczy tortownicy by sernik mógł swobodnie "oddychać".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation