Kuchnia

Obiady

Gulasz z kurczakiem i pieczoną dynią
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka (oczyszczone, pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem)
ok. 600g-700g dyni obranej i bez nasion
1 marchewka
1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z pestek dyni)
3 łyżki passaty pomidorowej (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki wędzonej (pimenton)
szczypta płatków chili lub połówka świeżej papryczki chili (u mnie świeża papryczka)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
3/4 szklanki wody lub bulionu
natka pietruszki do ozdoby

Obraną dynię układamy na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską i pieczemy do miękkości ok. 30 minut w temp. 190 stopni.
W tym czasie na rozgrzany wok z oliwą wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy wędzoną paprykę. Smażymy przez minutę. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i marchewkę; smażymy, aż mięso będzie gotowe. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy przez 4 minuty. Jeśli używamy passatę pomidorową należy ją dodać w tym momencie.
Upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię dodajemy do woka. Wszystko przyprawiamy. Przekładamy na talerze lub do miseczek. Dekorujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation