Kuchnia

Przepisy

Ale Meksyk! - Zupa krem z kukurydzy

Zupa jest idealna na chłodne jesienne wieczory dzięki imbirowi i chilli, doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest sycąca i gęsta. Dla zaostrzenia smaku proponujemy dodać papryczkę chilli i szczyptę pieprzy cayenne.


Porcja dla: 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie)

Składniki:
3 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej
3 średnie ziemniaki
1 litr bulionu (mozna z kostki rosołowej)
4 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła (ok. 50 gram)
1 mała papryczka chilli
pieprz i sól do smaku
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:
Kolby kukurydzy obierz z ziaren i podduś na maśle przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie wlej do kukurydzy przygotowany bulion.
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

Wrzuć ziemniaki do bulionu z kukurydzą. Dopraw do smaku kurkumą, imbirem, solą, pieprzem.
Możesz dodać (zaostrzyć) odrobiną pieprzu cayenne.
Gotuj przez około 20-25 minut.
Po tym czasie ziemniaki i kukurydza powinny zmięknąć.
Teraz zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Dodajemy 2 łyżki śmietany. Wszystko ponownie blendujemy lub bardzo dokładnie mieszamy.

Rozlej na talerze.
Dodaj łyżkę śmietany, udekoruj pokrojoną papryczką chilli i posyp czerwoną słodką papryką.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation