Design

kuchnia

Ryba po grecku

Ryba po grecku
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki
500 g filetów z dorsza
6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1/2 selera
1 cebula
1/2 pora
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka
papryka słodka
sól i pieprz
mąka
bułka tarta
olej do smażenia

Aromatyczny filet z ryby w chrupiącej panierce pod pierzynką z zimowych warzyw...

Etapy przygotowania
Warzywa obrać i opłukać. Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por kroimy w pół krążki, a cebulę w drobną kostkę. Por, seler, pietruszkę i marchew wrzucamy do rondla, wlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Cebulę rumienimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do pozostałych warzyw.
Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.
Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation