Kuchnia

kuchnia

Blok czekoladowy

Czas przygotowania: 10 minut + cała noc chłodzenia

Składniki na jedną keksówkę:

- 1 opakowanie (400g) mleka w proszku (najlepiej "niebieskiego")
- 1 szklanka cukru
- 250g masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- ok 10 herbatników
- bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały (ja dałam blanszowane, w słupkach i zwykłe), suszona żurawina (i inne ulubione)

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego cukier, wodę i kakao, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści, całość przestudzić (może być lekko ciepła).
W dużej misce mleko w proszku wymieszać z bakaliami. Przestudzoną (lub lekko ciepłą) masę kakaową wylać na mleko z bakaliami, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do keksówki wyłożonej przezroczystą folią i schłodzić w lodówce przez całą noc.

Kroić grubym, schłodzonym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation