Kuchnia

Placuszki,bracuszki, nalesniki

Placki kalafiorowe:

około 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki,
1 cebulka szalotka,
80 g mąki samorosnącej lub zwykłej z odrobiną proszku do pieczenia,
20 g starkowanego parmezanu lub oscypka,
garść posiekanej natki pietruszki,
2 jajka,
70 g mozzarelli pokrojonej w kostkę,
sól i świeżo mielony pieprz

Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić (zrobiłam to dzień wcześniej wieczorem). Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, ostudzić.

W misce przesiać mąkę, dodać parmezan i jajka i dobrze wymieszać. Kalafiora podzielić palcami na mniejsza kawałki i wymieszać z cebulą i natką pietruszki. Mieszankę warzywną dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Dodać mozzarellę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Rozgrzać oliwę na patelni i nakładać ciasto łyżką, formując placki. Smażyć na wolnym ogniu aż placki zezłocą się z obu stron (trzeba uważać, żeby nie przypalić mozzarelli). Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation