Kuchnia

Placuszki,bracuszki, nalesniki

Racuchy piernikowe

Składniki
3 szklanki maki
1 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżeczkik cukru
2 łyżki miodu
2 jaja
1/2 kostki drożdży (5 dag)
2-3 krople olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
olej

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać do dużej miski dodać przyprawę do piernika, wymieszać, Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem. W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt) i rozpuścic w nim miód. Wlać mleko do pozostałych składników oraz dodac aromat waniliowy, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce. Na rozgdzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation