Kuchnia

Przetwory

Domowa kostka rosołowa
Składniki

4 korzenie pietruszki
4 duże marchewki
3 ząbki czosnku
pół selera
garść natki pietruszki
3 gałązki lubczyku
2 łyżki posiekanego koperku
2 liście laurowe
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki soli
3 skrzydełka z kurczaka
0,75 litra wody

Wykonanie

Warzywa oczyszczamy i kroimy w dość duże kawałki. Przekładamy je do dużego garnka, dodajemy skrzydełka, natkę pietruszki, lubczyk i koperek oraz liście laurowe. Wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. Pozwalamy ostygnąć wywarowi. Następnie warzywa i zioła przekładamy do blendera i miksujemy. Ze skrzydełek oddzielamy mięso i również rozdrabniamy. Tak przygotowaną masę gotujemy w wywarze. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Gotowanie powinno trwać około godzinę, w międzyczasie często mieszamy warzywa, ponieważ mogą przywierać do dna. Tak przygotowaną masę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Podany przepis zawiera niewielką ilość soli na tą porcję warzyw, w razie potrzeby można dosolić dodatek bardziej. Mieszankę wykorzystujemy do zup (wystarczą 2 łyżki). Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation