Kuchnia

kuchnia

Anai's Green Hills

czyli najzwyczajniej w świecie, choć nie do końca całkiem zwyczajna Karpatka :)


Karpatka

1 szklanka wody
pół kostki margaryny (125g)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Krem:

pół litra mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
pół szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
margaryna lub masło


Zagotować wodę z margaryną,
dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
i gotować ok. 3 minuty ucierając.


Wystudzone ciasto utrzeć dodając kolejno
po jednym jajku, podzielić na dwie części
i wyłożyć na dobrze nasmarowaną masłem
bądź margaryną blachę.


Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym
do 200 st, po czym skręcić temperaturę
do 100 st. i suszyć ok. 10 minut.


Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrami i nadal ucierając dodawać cieniutką strużką gorące mleko.
Uważać żeby żółtka pod wpływem mleka się nie ścięły!

Obie mąki rozprowadzić pozostałym mlekiem dokładnie rozcierając wszelkie grudki
a następnie dodać do masy żółtkowej.
Ustawić naczynie z masą na niewielkim ogniu i stale mieszając doprowadzić do wrzenia
po czym gotować jeszcze 2 - 3 minuty żeby masa zgęstniała.
Przygotowany w ten sposób budyń odstawić do wystygnięcia.

Masło ucierać na puszysty krem dodając po łyżce zimnego budyniu.

Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym a wierzch posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation