Kuchnia

kuchnia

Sernik czekoladowo-jagodowy z niebiańską chmurką ♥♥♥ Niebo w gębie :)

Składniki: Kruche ciasto: 1 szklanka mąki, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 130 g masła pokrojonego w kostkę, 1 jajko. Masa serowa: 200 g masła temp. pokojowa, 1 szklanka cukru pudru, 5 jajek, 1 kg sera (może być z wiaderka), skórka z 1 cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki do warstwy czekoladowej: 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, szczypta soli. Składniki do warstwy jagodowej: 150 g zmiksowanych jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Chmurka: 5 białek temp. pokojowa, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie śmietankowe. Polewa: 200 g gorzkiej czekolady, 9 łyżek mleka, szczypta soli. Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wykładamy nim dno foremki. Masa serowa: Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian jajka z serem a gdy całość będzie już połączona dodajemy skórkę z cytryny i mąkę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy składnik do warstwy czekoladowej a do drugiej składniki masy jagodowej. Na spód wylewamy masę czekoladową a na nią delikatnie przekładamy masę jagodową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1h. Chmurka: Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukry i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Delikatnie wsypujemy budyń i mieszamy do połączenia. Wyjmujemy sernik i na wierzchu nakładamy pianę tworząc coś w rodzaju kopuły. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut. Studzimy najlepiej całą noc przy lekko uchylonych drzwiczkach. Polewa: czekoladę, mleko i sól umieszczamy w misce, którą stawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą ( miska nie może dotykać wody!), mieszamy do rozpuszczenia jeśli masa będzie za gęsta możemy dodać jeszcze odrobinę mleka. Studzimy a następnie polewamy całe ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation