Kuchnia

kuchnia

Gozleme

Składniki:
1 szk. mąki
1/2 filiżanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łykża oliwy

Ze składników zagniatamy gładkie ,elastyczne ciasto(przez około 10 min)
Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 15 min.

Farsz:
150 g mrożonego szpinaku
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 filiżanki sera feta
sól, pieprz

Drobna pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak i dusimy 5 mniut.
Przyprawiamy i dodajemy ser feta.

Ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą wałkujemy na bardzo cienki placek.
Na środku układamy farsz i składamy według schematu poniżej.
Ja dodatkowo składając, smarowałam ciasto rozpuszczonym masłem.

Gotowe koperty(posmarowane masłem również z wierzchu) smażymy na patelni teflonowej, na bardzo małym ogniu do momentu aż będą rumiane z obu stron.
Zaraz po usmażeniu są bardzo chrupiące a jeżeli złożymy je w piramidkę i odstawimy na 30 min to robią się miekkie ale jeszcze smaczniejsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation