Kuchnia

makarony

Kopczyki ryżowe z dodatkami risotto

Składniki na 4 porcje:

2 szkl. ryżu
30 dag brokułów
1 papryka żółta i czerwona
4 szkl. bulionu warzywnego
2 niewielkie dymki
1 mała puszka kukurydzy
4 małe pomidorki
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki przyprawy curry
sół, pieprz

Sposób przygotowania:
Ryż opłucz, osącz. Brokuły oczyśc, podziel na małe różyczki. Papryki też oczyśc , potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuc na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robic brązowy , wyjmij go i wyrzuc.
Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut.
Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry.Nałóż do miseczek. Lekko ugniec i wybij na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation